DER ER MANGE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM AF SILKEBORG AKVARIE FORENING

-mød nye akvarister og få ny inspirationForside

Artikler > Træ-akvarie

Som nogle måske kan huske, havde jeg i et tidligere nummer af .SAF-nyt en artikel om hvordan man bygger et træ-akvarie. Stor var min overraskelse da jeg umiddelbart efter så i "Gælletidende" ( det ganske udmærkede medlemsblad fra Århus Akvarie Forening ) at Henrik Strandgård afholdt hjemmemøde og fremviste sit hjemmebyggede 1700 ltr. Træakvarie.

"Hold da k….", tænkte jeg, "ham må jeg hellere snakke med".

Heldigvis stod der også et tlf.nr, så jeg fattede hurtig knoglen og trykkede hans nr. Han viste sig at være en rigtig flink fyr at snakke med ( det er alle akvarister selvfølgelig ), og var slet ikke uvillig til at tale om sit akvarium. Hvis man da kan bruge betegnelsen akvarie om en beholder på over 2 meters længde.

Jeg stillede selvfølgelig en masse spørgsmål, og kom også ind på hvordan han havde armeret det, og havde nær tabt telefonen da han frejdigt sagde at "armering? Det bruger vi ikke her! Det er bare træ, og så en smule silicone".

"Øhh, hva’ba, ingen armering, jam’n hvordan hulen holder du så vandet inde"?

"Ved du hvad, skulle du ikke kigge ud og se selv"?  -Og det gjorde jeg så.

Efter at have kørt lidt forkert og derved fået lagt ca. 30 km ekstra på vejen til malling ( noget der slet ikke er velkomment når man er på motorcykel og det er sidst i marts! Nå, det sneede i det mindste ikke ), kom jeg til Henrik’s hjem og det første der mødte mine øjne var en stor grøn væg.

Aha, et akvarie!

For at gøre det lidt mere prydeligt havde Henrik placeret akvariet inde i et værelse og skåret hul i væggen ind til køkken-alrummet, og det så bare p……godt ud!

Forestil jer et akvarie på 220 cm i længden, 1 meter i dybden og ( tror jeg ) 75 cm højt, der bli’r man paf..

De muligheder der er i et sådant akvarie er simpelthen fantastiske, tænk jer, et akvarie med en dybde på én meter, det svarer til at man tager et 250 ltr akvarie og kigger gennem endevæggen, så får man en ide` om hvad det drejer sig om.

Selve interiøret var desværre hærget af alger, da Henrik endnu ikke helt havde fået skik på lyset, men det var stadig et fantastisk syn, med bl.a hængende trærødder og et i øvrigt meget naturtro at se på, med lige den rette beplantning.

I akvariet gik der en lille stime "Chile- Scalarer", en virkelig smuk art, jeg først fejlagtig tog for at være Altum-Scalarer, derudover gik der blot en lille stime maller, og så var det egentlig det.

Men hvordan var det lige med den der manglende glasfiber-armering?

Den er simpelthen ikke nødvendig når man bruger den brune krydsfiner der også bruges til forskalling når man støber beton eller til vognplade, bl.a i lastvogne og trailere.

Foruden at være vandtæt er den også særdeles slidstærk, og kan altså også bruges til at bygge akvarier af. Jeg var nede og mærke på gulvtæppet, og det var knastørt.

Fidusen er at alle snitflader "primes" med 2-komponent skibslak og derefter limes det sammen med silicone og en masse skruer. Til sidst fuges alle hjørner med et ordentlig lag silicone. Ruden, i dette tilfælde på 15 mm monteres med en ca. 5 mm tyk limfuge, og på en 10 cm bred kant.

Drøn-nemt faktisk, og i tilgift får man et flot mørk-brunt akvarie, hvor de indvendige flader fremstår nærmest tørve-agtige. Mægtig flot, og en flot kontrast til planterne.

Tusind tak for kigget; Henrik