DER ER MANGE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM AF SILKEBORG AKVARIE FORENING

-mød nye akvarister og få ny inspirationForside

Artikler > Micro orm

Micro orm - et nemt opdræts foder

Af Michael Hansen

Hvem har ikke prøvet endelig, at få nogle af sine fisk til at yngle, og så viser det sig at ungerne er meget små. Hvad gør man så, mange styrter ind i nærmeste dyrehandel for at hører om de skulle have noget foder som kan bruges til disse små unger.her får man tilbudt en lille flaske som indeholder noget der ligner mælk, nemlig infusorier, men det er ikke altid, at det er godt nok. Så får man tilbudt noget der hedder artemia som skal klækkesi saltvand, men da ungerne er små kan de ikke tage artemia og det er her at micro orm kommer ind.

Nu ligger det sådan at micro orm ikke kan købes i dyrehandlen, men skal skaffes gennem andre akvarister. Men hvad er micro orm så for nogle bæster, det er som ordet siger en lille orm der ikke bliver meget mere en ca. 2 mm, den er hvid og lever at ting der gære.

Kan man så bare sætte noget til at gære for at få disse micro orm, nej det kan man ikke. For at få en kultur, som det hedder, skal man have en podning fra en akvarist som har en kultur kørende.

For at starte en sådan, tager man en form for en lille plastik bøtte der er gennemsigtig, dem fra  makrelsalat er meget fine at bruge, heri kommer man så et lag havre gryn 1 – 2 cm og oven på grynen ligger man en lille klump gær, eller drysser et lille lag tørgær, herefter tilsætter man så lidt mælk eller vand. Der skal ikke mere væde i end at det er lige før at havre grynen bliver blanke, så slutter man at med at få sin podning i og sætter låg på så der opstår fugtighed i bægret.  

Efter ca. 1-2 dage kan man så ”høste” af sine orm, disse sidder på siden af bægret og kan tages med en finger eller en lille pensel og så foders ynglen med disse. Da sådan en kultur på et tidspunkt dør hen, skal den genfornyes, det kan derfor anbefales at man har 2 kørende, som startes med et par dages mellemrum, på denne måde slipper man for at skal ud og hente en ny podning, da man selv har.   

Hvad er så fordelen ved micro orm frem for artemia?  Micro orm kan tages af meget små unger,  godt nok dalen de til bunden med det samme, men de lever længere en artemia, og der ved undgår man at vandet hurtigt bliver forurenet ved dødt foder, de er lettere at have med at gøre frem for artemia og så koster de næsten ingenting i forhold til artemia som til gengæld koster r…. ud af bukserne.

Skulle du nu have lyst at prøve er du velkommen til at kontakte mig og få en podning til en kultur og jeg kan vise dig hvordan du starter den.

Michael Hansen